Vi hjälper dig att välja rätt assistansbolag
Oberoende, tryggt, kostnadsfritt
Ring oss!
020 - 290 900
Maila oss!
info@assistansmatchning.se
020 - 290 900
info@assistansmatchning.se

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

neuropsykiatiska funktionsnedsättningar assistansmatchning

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar förkortas NPF och här kan du läsa vad det innebär.

Det heter neuropsykiatriska funktionsnedsättningar då hjärnan och nervsystemet bearbetar informationen på ett annorlunda sätt.

Till de vanligaste neuropsykiatriska diagnoserna hör ADHD, autism och Tourettes syndrom. Dessa diagnoser har några saker gemensamt att de är beteendediagnoser. Det innebär att de ställt utifrån personens beteende och inte av någon medicinsk orsak.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar innebär ett annorlunda tankesätt. Man tänker, löser problem och hanterar information på ett annat sätt. Det är inte ovanligt att fler diagnoser kan förekomma samtidigt.

Därför är det väldigt viktigt att omgivningen har en förståelse för det och behöver även anpassa sig till de behov personen har i vardagen för att vardagen ska fungera.

Symtomen vid NPF

Det är inte ovanligt att alla kan ha svårt att fokusera ibland eller att man glömmer bort tiden som man skulle passa. Men det är då när dessa hinder kraftigt påverkas ens vardag eller att personens utveckling och möjligheter att fungera i samhället försvåras som det handlar om funktionsnedsättning. Här är några punkter av svårigheter som kan tyda på NPF:

  • Impulskontroll och överaktivitet
  • Uppmärksamhet
  • Samspel med andra människor
  • Att uttrycka sig i tal och skrift
  • Inlärning och minne

Att få en diagnos

För att få diagnosen om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så måste ett antal kriterier uppfyllas. Det är inte ovanligt att man har stora behov av förståelse och anpassning trots att alla kriterier inte är uppfyllda.

Orsaker till neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Bakomliggande orsaker till neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det finns två olika grunden till det. Det ena är att det kan vara ärftligt. Forskning hävdar att det finns en ärftlig tendens för att utveckla NPF. Dock så finns det faktorer som kan öka risken för neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det kan vara att komplikationer under förlossningen, för tidig födsel eller påfrestningar under graviditeten.

Andra faktorer kan vara näringsbrist i moderkakan eller tidig hjärnhinneinflammation.

Dålig uppväxtmiljö kan inte orsaka NPF däremot kan det förvärra problemen. Det funkar även åt andra hållet. Att en bra miljö, trygg familj, förstående lärare, vänner och chefer underlättar och minskar symtomen och gör det lättare att klara sig i vardagen med funktionsnedsättningen.

Din prenumeration kunde inte sparas. Vänligen försök igen.
Din prenumeration på Assistansmatchning har registrerats framgångsrikt.

Vi använder Brevo som vår marknadsföringsplattform. Genom att skicka in detta formulär samtycker du till att de personuppgifter du har lämnat överförs till Brevo för behandling i enlighet med Brevo's Privacy Policy.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram