Vi hjälper dig att välja rätt assistansbolag
Oberoende, tryggt, kostnadsfritt
Ring oss!
020 - 290 900
Maila oss!
info@assistansmatchning.se
020 - 290 900
info@assistansmatchning.se

Privat eller kommunal assistans

Har ditt liv med personlig assistans precis börjat? Kanske har du precis fått hem beslutet i brevlådan att du nu har fått personlig assistans och nu öppnas dörren till ett mera självständigt liv.

Personlig assistans är verkligen frihet för många människor med funktionsvariationer men många vet inte riktig på vilket sätt de ska anlita sin assistans, vad passar just dig själv som assistansberättigad? Ha assistans via ett privat assistansbolag eller via kommunen. Valet är inte det lättaste! hur ska man veta om man ska välja privat assistans eller kommunal. Visst finns det skillnad mellan kommunal och privat assistans, här nedan ser du skillnaden 

Kommunal assistans

* Om en anhörig jobbar som assistent hos en i familjen, så har man inte rätt till Ob tillägg när man jobbar kvällar eller helger.

* Mindre chans att påverka vilka assistenter du som assistansberättigad vill ha

* Ingen hjälp vid ansökan om assistansersättning

* Assistenterna som kommer har krav på att de måste ha omvårdnadskompetens.

Privat assistans    

* Anhöriga har rätt till OB – tillägg vid kväll och helgjobb

* Du som assistansberättigad får helt själv välja vilka som ska bli dina personliga assistenter

* Assistansbolaget hjälper dig vid ansökan om assistansersättning

Har du redan personlig assistans och har funderat på att byta assistansbolag men inte riktigt vetat om du ska byta till ännu ett privat assistansbolag eller kanske är det dags att prova att ha kommunen som din assistansanordnare eller tvärtom.

Då kanske skillnaderna mellan att ha privat assistansbolag och kommunal assistans hjälper dig välja ditt nästa val av assistansanordnare och såklart kan du ta hjälp av Assistansmatchning som på ett smidigt och enkelt sätt hjälper dig att hitta det som passar dig bäst.

Så hur vill du ha din assistans

Känner du dig redo att vara mera delaktig i vilka som ska följa dig genom livet, ha koll på schema och vilka som kommer till dig varje dag, få vara med på intervjuer och mycket mer som ett privat assistansbolag erbjuder? 

Är du mer taggad på att bara få den hjälp du behöver och inte tänka så mycket på vilka assistenter du har om det är samma som kommer till dig eller att det ibland kan komma någon du aldrig träffat för att hjälpa dig och dessutom inte behöva tänka på intervjuer utan bara ha ett bra fungerade liv och mycket mer som kommunal assistans erbjuder.

Det spelar ingen roll om du har personlig assistans via kommunen eller via ett privat bolag, försäkringskassan står för kostnaderna för assistenterna så länge du har rätt till assistansersättning

Så till sist, blev du som nu läst denna text något klokare på vad just du kommer välja att ha som din assistansanordnare och vad det stora skillnaderna är. Privat eller kommunal assistans det är frågan?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram