Vi hjälper dig att välja rätt assistansbolag
Oberoende, tryggt, kostnadsfritt
Ring oss!
020 - 290 900
Maila oss!
info@assistansmatchning.se
020 - 290 900
info@assistansmatchning.se

30 år sedan LSS infördes i Sverige

2024 är det 30 år sedan LSS, Lagen för stöd och service för funktionshindrade, infördes i Sverige. LSS kompletterar socialtjänstlagen samt hälso- och sjukvårdslagen och ska försäkra att särskilt behövande får det stöd i det dagliga livet som krävs. Detta för att personer med funktionsnedsättning ska kunna uppleva samma människovärde som andra, där personlig assistans är en del av insatserna inom LSS.

LSS gav makten till den enskilde brukaren

Ända fram till 90-talet hade personer med omfattande funktionsnedsättningar inte mycket att välja på när det gällde dagligt stöd och boende. Hemtjänstens och boendeservicens personal bestämde mycket av det dagliga livet och hjälpen i 1980-talets Sverige kunde vara uppdelad mellan fyra, fem huvudmän. På grund av upplägget kunde äldre personer få lägga sig före klockan fem med en kvällsmacka bredvid sängen. Bokning av ledsagarservice och färdtjänst kunde krävas flera dygn i förväg.

LÄS MER: Hannu fick endast 14 dagar på sig att hitta nytt assistansbolag

LSS är den första socialpolitiska lagstiftningen i Sverige som från början gav makten till den enskilde brukaren att själv bestämma vad som skulle utföras och vem som skulle göra det. Målet med lagstiftningen var att den enskilde individen får möjlighet att leva “som andra”. En utredning tillsattes år 1989 för att kartlägga levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning, och fem år senare lanserades LSS som vi känner till det idag.

Vad är Assistansmatchning.se?

Genom Assistansmatchning kan du med personlig assistans på ett helt nytt sätt hitta det assistansbolag som passar dig bäst, utan att du själv behöver lägga ned någon tid på sökandeprocessen.

Varje person med personlig assistans har olika behov och önskemål och att då hitta rätt bland över tusen assistansbolag på marknaden upplever många som svårt. På Assistansmatchning gör vi det enkelt för dig, eftersom att det enda du behöver göra är att ta kontakt med oss. Vi hjälper dig hela vägen till det rätta bolaget för just dina behov och önskemål. Efter bytet fortsätter vi att löpande att följa dig och det bolag du valt för att säkerställa att allt blir som du önskat.

20 års samlad kunskap på ett och samma ställe

Vi som arbetar med Assistansmatchning heter Staffan Juliusson och Matz Ekman. Tillsammans har vi arbetat med personlig assistans i över 20 år och träffat otaliga brukare och anhöriga, där vi samlat stor kunskap och erfarenhet från branschens assistansbolag och assistansanordnare. Vi hoppas att du skall ge oss förtroendet att hjälpa dig att hitta rätt genom vår kunskap och känna dig trygg med vår matchning.

Läs mer här:
Trettio år sedan personlig assistans kom till Sverige
Hurra, hurra för den blivande 30 åringen – Personlig assistans är Frihet
ÅRATAL – ur handikapphistorien

Din prenumeration kunde inte sparas. Vänligen försök igen.
Din prenumeration på Assistansmatchning har registrerats framgångsrikt.

Vi använder Brevo som vår marknadsföringsplattform. Genom att skicka in detta formulär samtycker du till att de personuppgifter du har lämnat överförs till Brevo för behandling i enlighet med Brevo's Privacy Policy.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram